Pad thai z kurczakiem
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Makaron ryżowy, piersi kurczaka bez skóry, jajka i kiełki fasoli mung to kluczowe składniki pad thaia z kurczakiem. Do tego dochodzą cebula i szczypiorek dla świeżości, a wszystko jest świetnie zbalansowane sosami rybnym i sojowym oraz odrobiną masła orzechowego. Każdy kęs tej potrawy to odrobina Tajlandii na talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 400 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Fasola mung kiełki - 60 g
- Cebula - 100 g
- Szczypiorek - 45 g
- Keczup - 70 g
- Sos rybny - 30 ml
- Cukier - 20 g
- Masło orzechowe - 12 g
- Sos sojowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża, czosnek granulowany, sok z limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczka, wok
Przepis krok po kroku
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku.
- Usmaż kurczaka w dużym woku, mieszając, około 6-8 minut, następnie przełóż go na talerz i odstaw na bok.
- Wymieszaj w miseczce sos rybny, sos sojowy, cukier, keczup i masło orzechowe.
- Jajka wbij na rozgrzaną patelnię i smaż przez około minutę, następnie rozmieszaj łyżką i dodaj posiekaną cebulę oraz kiełki fasoli.
- W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy.
- Dodaj na patelnię usmażonego kurczaka i wlej sos.
- Połącz zawartość patelni z makaronem.
- Udekoruj całość szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna białka, która może gościć w diecie na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny