Pad thai
Opublikowano: 17.05.2021 r.
Makaron ryżowy, piersi z kurczaka, jajka i orzeszki ziemne to serce tego pad thaia. Do tego trochę cebuli, papryki czerwonej oraz marchewki dla chrupkości i koloru. Kluczowy jest sos rybny z dodatkiem sosu sojowego, soku z cytryny i cukru trzcinowego, który nadaje daniu wyjątkowy smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 250 g
- Olej rzepakowy - 45 ml (3 łyżki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyzki)
- Jajko - 2 szt.
- Orzeszki ziemne - 30 g (1 garść)
- Sos rybny - 120 ml (8 łyżek)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyzeczka)
- Sos sojowy - 30 ml (2 łyżki)
- Cukier trzcinowy - 60 g (4 łyżki)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- W woku rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż, by była rumiana. Po chwili dodaj kurczaka i przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Marchew obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj na patelnię podsmaż przez 5 -7 minut.
- Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je rózgą.
- Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, chili, sok z cytryny, imbir i czosnek. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sos do pozostałych składników na patelni. Całość wymieszaj.
- Na środku patelni zrób niewielki otwór i wlej do niego rozbełtane jajko. Mieszaj przez 2 minuty, tak by jajko nie ścięło się za bardzo.
- Gotowe danie podawaj z posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To danie pełne jest warzyw, dlatego będzie dobrą opcją na posiłek. Jednak ze względu na obróbkę termiczną nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny