Pączki z serków homogenizowanych

Opublikowano: 19.02.2025 r.
Pączki z serków homogenizowanych to ekspresowy sposób na puszyste, delikatne i niezwykle smaczne mini pączki! Dzięki serkowi w składzie są wilgotne w środku, a na zewnątrz mają złocistą, chrupiącą skórkę. Bez drożdży, bez długiego wyrastania – wystarczy kilka składników i kilka minut smażenia, by cieszyć się domowym smakołykiem. Sprawdź ten prosty przepis.
Składniki dla 6 porcji:
- Serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Olej rzepakowy - 700 ml
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - sól, cukier puder, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
- Dodaj jajka i serki homogenizowane.
- Całość dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto będzie bardzo klejące.
- Do patelni z wysokimi brzegami wlej olej. Dokładnie go rozgrzej.
- Natłuszczonymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Ułóż pączki w rozgrzanym tłuszczu. Podczas smażenia one same będą się obracać, ale kontroluj temperaturę oleju, by się nie spaliły. Smażenie trwa około 5-6 minut.
- Przekładaj usmażone pączki na ręcznik papierowy.
- Gdy ostygną, oprósz pączki cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Domowe pączki są dużo lepszym i zdrowszym wyborem niż pączki sprzedawane hurtowo w supermarketach.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk