Pączki z serka homogenizowanego
Opublikowano: 02.08.2021 r.
Mąka pszenna, serek homogenizowany waniliowy, jajka i olej rzepakowy — to kluczowe składniki na pyszne pączki z serka homogenizowanego. Dodaj do tego odrobinę proszku do pieczenia i cukru pudru, a otrzymasz delikatne, waniliowe pączki, które są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz!
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Serek homogenizowany waniliowy - 340 g (3 opakowania)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 1000 ml
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wbij jajka i przelej serki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Gdy masa będzie już gęsta, odstaw ją na 15 minut do odpoczęcia.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do niego odrobinę ciasta i sprawdź czy wokół niego powstaną bąbelki, jeśli tak, olej jest już gotowy do smażenia.
- Powoli odrywaj dość spore kawałki ciasta i formuj z nich w dłoni kulki. Kulki wrzucaj do oleju i smaż do zarumienienia.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten deser nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny