Pączki z nutellą

Opublikowano: 25.02.2025 r.
Pączki z Nutellą to idealna propozycja dla fanów czekoladowych słodkości! Puszyste, złociste ciasto skrywa w sobie kremowe, orzechowo-kakaowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Każdy kęs to połączenie miękkości i intensywnego smaku Nutelli. Sprawdź przepis i przygotuj domowe pączki.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (1 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże świeże - 50 g (1/2 kostki)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 50 g (1/5 kostki)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Spirytus - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier puder - 250 g (1 szklanka)
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Krem czekoladowy typu nutella - 200 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- garnek, szpryca, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj 1/2 szklanki mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i odrobinę mąki.
- Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, jajko, żółtka, masło i pozostałe mleko.
- Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus.
- Ciasto dokładnie wymieszaj i podziel na 12 w miarę równych części.
- Uformuj kule wielkości pięści i pozostaw na 15 minut.
- W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż pączki max. po 3 sztuki.
- Usmaż pączki z obu stron na złocisty kolor.
- Odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
- Gdy pączki delikatnie ostygną, nadziej je nutellą za pomocą szpikulca.
- Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie lukier, którym możesz dodatkowo posmarować nasze pączki.
Komentarz dietetyka
Usmażone pączki możesz nadziać, także budyniem lub konfiturą owocową. Pamiętaj, aby po usmażeniu położyć je na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk