Pączki z dziurką

Opublikowano: 14.02.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże, jajko, mleko, cukier i masło - na bazie tych składników zrobisz pyszne pączki z dziurką. Idealnie nadają się na domowy deser, kiedy masz ochotę na coś słodkiego i puszystego. Smakują genialnie dzięki delikatnemu ciastu i lekko chrupiącej skórce, którą zyskują po usmażeniu w gorącym oleju.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 80 g (1/2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Sól - 3 g (szczypta)
- Olej rzepakowy - 500 ml (2 szklanki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajko wbij do miski i rozetrzyj z żółtkiem.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj sól i cukier.
- Mleko delikatnie podgrzej i wlej stopniowo do mąki z drożdżami. Delikatnie wyrabiaj ciasto.
- Dodaj masę jajeczną i rozpuszczone wcześniej masło.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Po około godzinie wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.
- Wykrój pączki za pomocą większej szklanki, a za pomocą kieliszka lub mniejszej szklanki wytnij w środku dziurkę.
- Odstaw pączki na 15 minut do wyrośnięcia.
- Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 2-3 minuty.
Komentarz dietetyka
Pączki po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk