Pączki wegańskie

Opublikowano: 15.02.2025 r.
Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i aksamitne nadzienie – te wegańskie pączki udowadniają, że roślinne słodkości mogą być równie pyszne, co tradycyjne! Bez mleka, jajek i masła, a mimo to pełne smaku i aromatu. Sprawdź, jak je przygotować i zaskocz wszystkich domowymi pączkami w wersji wege!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 200 g
- Jogurt kokosowy - 200 g
- Drożdże świeże - 40 g
- Olej rzepakowy - 2000 ml (do smażenia)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 300 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj jogurt kokosowy z drożdżami i cukrem.
- Odstaw na 15 minut.
- Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Podziel na równe porcje.
- Uformuj pączki.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
- Smaż partiami pączki na złoty kolor.
- Pączki nadziej dżemem i posyp cukrem pudrem.
- Podawaj na talerzyku deserowym.
Komentarz dietetyka
Pączki wegańskie to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Cukier w pączkach zamienić można na ksylitol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny