Pączki na parze

Opublikowano: 27.02.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, masło, świeże drożdże, mleko i cukier – oto bohaterowie przepisu na pączki na parze. Te składniki łączą się, tworząc puszyste, mięciutkie ciasto, które potem paruje się na delikatne pączki. Wyobraź sobie aromat świeżo parowanych pączków, który roznosi się po kuchni – nie sposób się oprzeć!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 200 g (kostka)
- Drożdże świeże - 15 g
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mleko delikatnie podgrzej w garnku.
- Drożdże wymieszaj z cukrem w misce.
- Roztarte drożdże zalej ciepłym mlekiem.
- Przesianą przez sitko mąkę połącz z jajkami i wymieszaj. Dodaj do masy z drożdżami.
- Następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto znacząco powiększy swoją objętość wyłóż je na stolnice z mąką i wytnij szklanką kółka.
- Ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotuj wodę do wrzenia, ułóż na nim specjalną kratkę do gotowania na parze i przykryj.
- Gotuj w tym sposób przez około 10 minut.
Komentarz dietetyka
Do pączków na parze dobierz dodatki np. dżem lub powidła z dobrym składem lub domowej roboty
~ Oliwia Gawron, dietetyk