Ozory wieprzowe
Opublikowano: 25.06.2021 r.
Ozory wieprzowe, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka, chrzan i odrobina śmietany – to składniki, które nadadzą tej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Gotowane, a potem duszone ozory wieprzowe z dodatkiem warzyw, a na koniec delikatnie wykończone śmietaną z chrzanem – to prawdziwy rarytas dla smakoszy tradycyjnej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Ozory wieprzowe - 600 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Chrzan - 50 g (2 łyżki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ozory dobrze opłucz i wytnij znajdujące się przy nasadzie gruczoły ślinowe. Włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę i wlej 1,5 litra nowej wody i kontynuuj gotowanie.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka z mięsem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość przez 1,5 godziny, do miękkości mięsa.
- Mięso wyciągnij z garnka i przepłucz je zimną wodą. Ściągnij z nich skórę za pomocą małego nożyka. Odstaw je mały talerzyk.
- W osobnym garnku rozgrzej masło i dodaj do niego masło. Smaż przez 1 minutę. Dodaj 2 szklanki bulionu z gotowania ozorów. Do całości dodaj śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ozory pokrój w dość spore plastry i podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Podroby nie powinny być spożywane przez osoby na diecie niskotłuszczowej. Są jednak dobrym źródłem witamin z grupy B czy witaminy A.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny