Ozorki w sosie chrzanowym
Opublikowano: 27.07.2022 r.
Ozory wieprzowe, śmietanka kremowa, chrzan i masło to gwiazdy tego klasycznego dania. Gotowane ozorki w pysznym, kremowym sosie chrzanowym, doprawione czosnkiem i musztardą, dzięki którym nabierają wyjątkowego smaku. Towarzystwo marchewki, selera i pietruszki sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także sycące i pełne aromatów.
Składniki dla 4 porcji:
- Ozory wieprzowe - 800 g
- Marchewka - 150 g (obrana i pokrojona w mniejsze kawałki)
- Seler korzeniowy - 150 g (obrany i pokrojony w mniejsze kawałki)
- Pietruszka - 150 g (obrana i pokrojona w mniejsze kawałki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Masło - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Chrzan - 50 g (tarty)
- Musztarda - 20 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ozorki oczyść i dokładnie umyj.
- W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej marchew, seler, pietruszkę, dwa ziela angielskie, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, rozgniecione ząbki czosnku oraz ozorki.
- Ozorki gotuj przez około 90 minut (do momentu, aż będą miękkie).
- Na patelni zarumień mąkę, następnie dodaj do niej masło i energicznie mieszaj.
- Na patelnię dodaj szklankę bulionu z gotowania ozorków, składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie na patelnię dodaje musztardę oraz śmietanę i wymieszaj.
- Połączone składniki z patelni zdejmij z ognia, dodaj chrzan i energicznie wymieszaj.
- Ozorki wyjmij z wywar i pokrój na plastry.
- Gotowe ozorki podawaj z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami (np. gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym).
Komentarz dietetyka
Ozorki w sosie chrzanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie to stanowi świetny pomysł na wykorzystanie podrobów w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny