Ozorki w galarecie
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Ozory wieprzowe, marchewka, cebula, żelatyna i bulion warzywny. To właśnie te składniki tworzą smakowitą kompozycję w klasycznym przepisie na ozorki w galarecie. Dzięki połączeniu delikatnego mięsa z warzywami i bogatym bulionem, całość zyskuje wyjątkową głębię smaku i apetyczną konsystencję.
Składniki dla 4 porcji:
- Ozory wieprzowe - 300 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Żelatyna - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Ozorki wieprzowe opłucz pod bieżącą wodą, włóż do rondelka i zalej zimną wodą tak, aby były w całości przykryte.
- Wodę w rondelku doprowadź do wrzenia, następnie wylej ją z rondelka, a ozorki opłucz znów pod bieżącą wodą.
- Do rondelka włóż ozorki i zalej je świeżą wodą. Ozorki zagotuj i usuwaj z nich pianę (jeśli będzie się pojawiać).
- Do rondelka z ozorkami dodaj obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, cebulę, jeden liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Ozorki gotuj do miękkości przez około 120 minut.
- Ozorki wyjmij z wywaru, włóż do zimnej wody i obierz ze skórki. Następnie ozorki pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- W głębokim półmisku ułóż kawałki ozora i marchewkę pokrojoną w kostkę.
- Ozorki zalej bulionem z żelatynę i pozostaw do stężenia.
- Gdy galareta przestygnie wstaw ją do lodówki.
- Całkowicie stężałe ozorki w galarecie podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Ozorki w galarecie to doskonała propozycja na przekąskę. Wykorzystanie podrobów w kuchni świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny