Owsianka z mikrofali bez cukru
Opublikowano: 12.12.2022 r.
Płatki owsiane, mleko 2% i soczyste maliny to kluczowe składniki owsianki z mikrofali bez cukru, którą przygotujesz w kilka minut. Do tego dorzucasz odrobinę borówek i 3 kostki gorzkiej czekolady, a całość świetnie łączy się ze zdrową dawką masła orzechowego. Idealny szybki start dnia!
Składniki dla 1 porcji:
- Płatki owsiane - 30 g (pełnoziarniste, 3 łyżki)
- Mleko 2% - 200 ml (lub woda lub napój roślinny)
- Maliny - 50 g
- Borówka amerykańska - 50 g
- Czekolada gorzka - 18 g (bez cukru, 3 kostki)
- Erytrytol - 15 g (1 łyżka)
- Masło orzechowe - 30 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- W misce umieść płatki owsiane, erytrytol oraz mleko. Wymieszaj.
- Grzej w mikrofalówce przez 2 minuty.
- Po tym czasie przemieszaj wszystkie składniki i ponownie grzej 2 minuty.
- Czas grzania dostosuj do własnych preferencji. Jeżeli konsystencja owsianki jest dla Ciebie odpowiednia - przejdź do kolejnego kroku. Jeśli nie - wymieszaj i grzej (co 30 sekund sprawdzaj konsystencję oraz miękkość płatków).
- Do owsianki dodaj umyte owoce, masło orzechowe, posyp wszystko posiekaną czekoladą i cynamonem.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Owsianka nie zawiera dodanego cukru stołowego i ma niski indeks glikemiczny. To dobry wybór dla osób na diecie. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości