Owsianka z masłem orzechowym
Opublikowano: 18.08.2021 r.
Płatki owsiane, mleko i masło orzechowe to główne składniki tej owsianki. Dodajemy pół banana i trochę miodu, żeby słodycz była idealna. Ta owsianka to pożywna bomba na dobry początek dnia!
Składniki dla 1 porcji:
- Płatki owsiane - 50 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Banan - 50 g (pół małej sztuki)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 25 g
- Miód - 25 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej je mlekiem.
- Płatki zagotuj i gotuje przez około 2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
- Następnie płatki zdejmij z ognia i pozostaw na 10 min, aby spęczniały.
- Gotowe płatki podawaj z bananem pokrojonym w talarki, masłem orzechowym oraz miodem.
Komentarz dietetyka
Owsianka z masłem orzechowym to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Warto włączyć tą potrawę do swojej diety, ponieważ dostarczy do naszego organizmu sporych ilości białka, błonnika i potasu - składników, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny