Owsianka na mleku
Opublikowano: 18.08.2021 r.
Płatki owsiane i mleko to duet, który świetnie sprawdzi się na śniadanie. Płatki owsiane, bogate w błonnik, doskonale komponują się z delikatnym smakiem mleka 2%. Szybkie i proste w przygotowaniu, stanowią świetną bazę dla różnych dodatków: owoców, orzechów czy miodu, dzięki czemu owsianka nigdy się nie znudzi.
Składniki dla 1 porcji:
- Płatki owsiane - 50 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane wsyp do garnka i zalej je mlekiem.
- Płatki zagotuj i gotuje przez około 2 min ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.
- Następnie płatki zdejmij z ognia i pozostaw na 10 min, aby spęczniały.
- Gotowe płatki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Płatki owsiane na mleku to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Płatki te chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny