Owoce pod kruszonką
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, jagody i brzoskwinie to podstawa naszego przepisu na owoce pod kruszonką. To proste i szybkie danie, które łączy w sobie słodycz owoców z chrupiącą kruszonką. Idealne na letni deser, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki.
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier - 50 g
- Jagody - 200 g
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 200 g (2 sztuki)
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Masło pokrój w kostkę.
- Umieść je w misce wraz z mąką, aromatem waniliowym oraz cukrem.
- Palcami zagnieć szybko kruszonkę.
- Brzoskwinie pokrój w niewielką kostkę. Wymieszaj z jagodami.
- Owoce wyłóż do małych foremek ceramicznych.
- Posyp owoce kruszonką.
- Piecz przez 35 minut.
Komentarz dietetyka
Owoce zawierają dużą dawkę witamin i minerałów. Jagody są świetne dla wzroku, mają dużą ilość przeciwutleniaczy. Ciasto kruche ma wysoką wartość kaloryczną, a także zawierają tłuszcz nasycony.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości