Oszukane gołąbki

Opublikowano: 28.01.2025 r.
Ryż biały, mięso mielone wieprzowe, cebula i pomidory w puszce to kluczowe składniki oszukanych gołąbków. Ten przepis łączy klasyczne smaki pełne aromatu z prostotą, ułatwiając cały proces gotowania. Dodatkowo jajka oraz bułka tarta pomagają w uzyskaniu idealnej konsystencji farszu, a kapusta pekińska dodaje świeżości i lekkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały - 250 g
- Mięso mielone wieprzowe - 1200 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 małe puszki)
- Jajko - 4 szt.
- Bułka tarta - 120 g
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Kapusta pekińska - 500 g (pół małej główki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ryż umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Gotuj przez 15 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- W misce umieść mięso, dodaj cebulę, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, wymieszaj dokładnie.
- Do mięsa dodaj wystudzony ryż, jajka oraz bułkę tartą.
- Wymieszaj dokładnie.
- Posiekaj kapustę pekińską i dodaj do reszty składników.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Formuj kotlety i obsmaż na złoty kolor.
- Umieść gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej pomidory z puszki.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.
- Gołąbki podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Oszukane gołąbki to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Gołąbki zawierają także dużą ilość białka i węglowodanów prostych. Gołąbki są niskokaloryczne i doskonale sprawdzą się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny