Oscypek z żurawiną
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Oscypek, nasz duma Podhala, w połączeniu z jedną łyżką żurawiny ze słoika zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Do tego dorzuć kilka orzechów włoskich i masz gotową przekąskę, która łączy w sobie słoność, słodycz i chrupkość.
Składniki dla 2 porcji:
- Oscypek - 60 g (2 sztuki)
- Żurawina w słoiku - 15 g (1 łyżka)
- Orzechy włoskie - 14 g (2 sztuki)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, grill elektryczny, grill, tacka na grilla
Przepis krok po kroku
- Oscypki ułóż na tacce do grilla.
- Grilluj na mocno rozgrzanym grillu z obu stron, aż oscypek będzie chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
- Podawaj polany żurawiną ze słoika i posypany rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
W żurawinie zawarte są flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk