Oscypek z piekarnika
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Oscypek i żurawina to duet idealny! W tym przepisie wykorzystamy oscypek, czyli klasyczny wędzony ser z Podhala, oraz słodko-kwaśną żurawinę. Połączenie tych dwóch składników tworzy niezwykle smaczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Szybko, prosto i smakowicie!
Składniki dla 1 porcji:
- Oscypek - 60 g (2 sztuki)
- Żurawina w słoiku - 15 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni C.
- Oscypka owiń folią aluminiową i połóż na blasze.
- Piecz przez 5-7 minut.
- Po tym czasie ostrożnie odwiń z folii i przełóż na talerz.
- Podawaj z żurawiną.
Komentarz dietetyka
Domowa pizza to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i zdrowego. Przygotowując to danie samodzielnie mamy pewność jakości użytych produktów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk