Orzechowiec z kajmakiem
Opublikowano: 17.05.2023 r.
Kajmak, orzechy włoskie, mąka pszenna, masło, miód i jajka to główne składniki orzechowca z kajmakiem. Ten deser to połączenie słodkiego kajmaku, chrupiących orzechów i aromatycznego miodu, osadzone w delikatnym cieście na bazie mąki i masła. Idealny na weekendowe spotkania z kawą!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Masło - 250 g
- Cukier - 90 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Mleko 3,2% - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Miód - 80 g
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Margaryna do pieczenia - 125 g (pół kostki)
- Orzechy włoskie - 200 g
- Kajmak - 500 g
- Przyprawy - soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, widelec
Przepis krok po kroku
- W misce umieść 150 gram masła, 50 gram cukru, jajko, żółtka, mleko, 60 gram miodu, mąkę pszenną, cukier wanilinowy oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Składniki połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego ciasta.
- Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na 3 równe części.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż pierwszą część ciasta, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Trzecią część ciasta wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej.
- W rondelku rozpuść margarynę z pozostałym cukrem oraz miodem.
- Następnie do masy dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj.
- Na wcześniej wyłożone do foremki ciasto przełóż masę orzechową, wyrównaj ją i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
- Pozostałe masło ubij na jasny krem, dodaj do niego masę kajmakową i miksuj do uzyskania jednolitego kremu.
- Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu z kajmakiem, następnie drugi przestudzony blat, pozostały krem kajmakowy oraz blat z masą orzechową.
- Ciasto wstaw do lodówki na noc.
Komentarz dietetyka
Orzechowiec z kajmakiem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością z diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny