Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Opublikowano: 26.02.2022 r.
Krewetki, mleczko kokosowe, czerwona pasta curry i makaron ryżowy - to tylko kilka składników, które sprawiają, że oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym to eksplozja smaków. Dodaj do tego świeżość czerwonej cebuli i bogaty w umami sos rybny, a zatopisz się w tajlandzkim kulinarnym raju.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 300 g
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Czerwona pasta curry - 20 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Sos rybny - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Makaron ryżowy - 200 g
- Przyprawy - natka pietruszki świeża, chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy przełóż do miseczki, zalej gorącą wodą i poczekaj, aż napęcznieje.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Wrzuć krewetki, pastę curry i przyprawy. Smaż 5 minut.
- Wlej bulion, sos rybny i gotuj 20 minut.
- Zupę podawaj z ugotowanym makaronem.
Komentarz dietetyka
Zupa powstanie na mleku kokosowym, śmiało możesz postawić na wersję light, która charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk