Oponki z twarogiem
Opublikowano: 27.01.2022 r.
Mąka pszenna, ser twarogowy i drożdże – oto trio, które sprawia, że oponki z twarogiem są takie pyszne i puszyste. Całość łączymy z cukrem, mlekiem i masłem, a finalnie smażymy w głębokim oleju rzepakowym na złocisty kolor. To klasyka kuchni, która nie wychodzi z mody!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Ser twarogowy tłusty - 250 g
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Masło - 120 g
- Cukier puder - 120 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i wymieszaj, odstaw na 15 minut.
- Przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj twaróg, cukier i rozpuszczone masło, zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 cm.
- Wykrawaj szklanką koła, a w nich kieliszkiem wytnij mniejsze koło.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni, pilnuj temperaturę podczas smażenia termometrem cukierniczym.
- Partiami smaż oponki z obydwu stron, aż będą rumiane.
- Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Oponki z twarogiem to słodki wyrób domowy zawierający dużą ilość cukru. Tego typu wyrobów nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Oponki są kaloryczne, więc zwróć uwagę na wielkość porcji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny