Oponki z serka homogenizowanego
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Mąka pszenna, serek homogenizowany waniliowy i jajka to trio, które sprawi, że na twoim stole pojawią się pyszne oponki. Dodaj do tego cukier i cukier waniliowy, a także odrobinę proszku do pieczenia, i otrzymasz niewiarygodnie puszyste i aromatyczne słodkości, które smakują jak z najlepszej cukierni, ale zrobi je nawet kulinarny amator.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 120 g
- Cukier waniliowy - 8 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej suche składniki.
- Do miski wbij jajka i dodaj serek. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto rozłóż na blacie i dokładnie je rozwałkuj.
- Szklanką wytnij duże okręgi, a następnie kieliszkiem wytnij dziurkę w środku każdej oponki.
- W garnku rozgrzej olej, gdy będzie już gorący, smaż pączki partiami, aż do zbrązowienia.
Komentarz dietetyka
Te ciastka, tak jak inne słodkości nie powinny gościć zbyt często w diecie, ze względu na duży udział cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny