Oponki z serem z piekarnika
Opublikowano: 12.04.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże, tłusty ser twarogowy i jajka — to główne składniki oponek z serem przygotowywanych w piekarniku. Ta wersja popularnego deseru nie wymaga smażenia, dzięki czemu jest lżejsza i zdrowsza. Oponki są puszyste i mają delikatny, serowy smak, który świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy tłusty - 300 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, szklanka
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku z cukrem.
- Dodaj do roztworu łyżkę mąki i wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej twaróg, jajka i cukier.
- Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ciasto na oponki rozwałkuj na grubość około 3-4 cm.
- Szklanką wykrawaj oponki, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij dziurkę.
- Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze.
- Gotowe oponki wystudź i ułóż na paterze. Możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Komentarz dietetyka
Oponki z serem z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko pomaga zachować sytość na dłużej. Oponki zawierają także dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny