Oponki z serem mascarpone
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mascarpone, cukier, jajka, mąka – to najlepsze połączenie na domowe oponki. Dodaj do tego odrobinę proszku do pieczenia, a potem wrzuć wszystko do głębokiego oleju rzepakowego. Kiedy oponki będą już złociste, posyp je cukrem pudrem. Już czuć ten smak, prawda?
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 250 g
- Cukier - 40 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml
- Cukier puder - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W głębokiej misce umieść wszystkie składniki oprócz mąki. Dobrze wymieszaj łyżką, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj mąkę.
- Zagnieść ciasto. Zroluj ciasto i podziel na dwie części. Powstałe wałeczki pokrój na mniejsze porcje i uformuj z nich kulki.
- Zrób dziurę w środku każdego pączka.
- Rozgrzej olej w garnku i wrzucaj małymi partiami pączki. Smaż pączki twarogowe z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny