Oponki z sera z wiaderka
Opublikowano: 12.04.2022 r.
Twaróg sernikowy, jajka, cukier, soda oczyszczona i mąka pszenna - to główne składniki potrzebne do zrobienia pysznych oponek z sera z wiaderka. Dodaje się je do miski, zagniata, a następnie formuje oponki, które smaży się na oleju rzepakowym. To szybki i prosty sposób na coś słodkiego do kawy!
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g (pół wiaderka)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 250 g
- Soda oczyszczona - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mąka pszenna typ 500 - 700 g (3,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
- Do masy dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników.
- Do masy twarogowej dodaj mąkę pszenną, sodę i cukier z prawdziwą wanilią.
- Wymieszaj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 170-180 st. C.
- Ciasto na oponki rozwałkuj cienko i wytnij szklanką koła.
- W nich wytnij kieliszkiem dziurkę.
- Oponki smaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Oponki z sera z wiaderka to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Domowe oponki nie zawierają konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny