Oponki Thermomix
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Oponki z Thermomixa to pyszna kombinacja serka twarogowego, mąki pszennej, jajek i odrobiny śmietany. Dodatek sody oczyszczonej i proszku do pieczenia sprawia, że są puszyste, a ocet nadaje im specyficznego charakteru. Smażone w oleju rzepakowym, mają złocistą, chrupiącą skórkę, która kryje w sobie miękkie, aromatyczne wnętrze.
Składniki dla 25 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 110 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 18% - 50 g (2 łyżki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Ocet spirytusowy - 10 ml (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Przyprawy - cukier puder, ocet spirytusowy, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, szklanka, kieliszek do wódki, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść ser twarogowy. Rozdrobnij przez 23 sekundy / obroty 7.
- Do twarogu dodaj mąkę, jajka, cukier, śmietanę, sodę i proszek do pieczenia oraz ocet. Wyrabiaj przez 30 sekund / obroty 4.
- Stolnicę oprósz mąką. Przełóż na nią ciasto i wyrabiaj jeszcze chwilę dłonią. Następnie rozwałkuj na grubość 1 cm.
- Szklanką wycinaj koła, a w ich środku kolejne kółko. Oponki odkładaj na bok. Środki delikatnie wyciągnij i uformuj małe kuleczki. Powtarzaj czynność do wykorzystania całego ciasta.
- Rozgrzej olej i na początku usmaż w nim małe pączuszki na złoty kolor.
- Następnie usmaż oponki również na złoty kolor z obu stron.
- Wyciągnij z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Jeden pączek dostarcza około 300 kcal, ale całkowita wartość energetyczna zależy od stopnia wchłonięcia tłuszczu przez ciasto.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk