Oponki serowe z piekarnika
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier i ser twarogowy to kluczowe składniki, które sprawią, że oponki serowe z piekarnika będą miękkie i pyszne. Dodaj jajka, proszek do pieczenia i odrobinę śmietany, aby nadać im idealną konsystencję. Nie musisz martwić się o nadmiar tłuszczu, bo pieczemy je w piekarniku!
Składniki dla 12 porcji:
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Cukier - 150 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 50 g
- Ser twarogowy chudy - 250 g
- Przyprawy - cynamon, gałka muszkatołowa, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej suche składniki.
- Do miski wbij jajka, dodaj olej, śmietanę i twaróg. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto rozłóż na blacie i dokładnie je rozwałkuj.
- Szklanką wytnij duże okręgi, a następnie kieliszkiem wytnij dziurkę w środku każdej oponki.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej pączki.
- Piecz całość przez 12 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To znacznie zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych oponek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny