Oponki serowe
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Ser twarogowy, żółtka jajek i kwaśna śmietana – to trio, które nadaje naszym oponkom serowym wyjątkową delikatność i puszystość! Połączone z mąką pszenną i odrobiną cukru tworzą idealne ciasto, które po usmażeniu w gorącym oleju rzepakowym, staje się złociste i chrupiące. To gwarancja pysznej przekąski na każdą okazję!
Składniki dla 40 porcji:
- Cukier drobny - 80 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 i 1/2 szklanki)
- Ser twarogowy tłusty - 400 g
- Żółtko jajka - 5 szt. (5 żółtek)
- Śmietana 18% - 100 g (4 łyżki kwaśnej śmietany)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 750 ml (3 szklanki - do smażenia)
- Spirytus - 10 ml (2 łyżeczki)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, ręcznik papierowy, szczypce kuchenne
Przepis krok po kroku
- Na stolicę przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Zrób dołek w mące i umieść tam żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka), śmietanę, spirytus i twaróg. Zagnieć ciasto.
- Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na gruby placek (ok. 1,5 cm). Następnie wykrój krążki za pomocą szklanki (o średni ok. 6 cm) i dziurki za pomocą kieliszka (o średni ok. 1,5-2 cm).
- Do mocno rozgrzanego oleju w garnku wkładaj po kilka oponek (tak, żeby się ze sobą nie stykały) i smaż z każdej strony po 1-1,5 min.
- Usmażone oponki wykładaj na papier do pieczenia.
- Gdy lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem.