Oponki drożdżowe
Opublikowano: 27.01.2022 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna i mleko 3,2% to główne składniki na te przepyszne oponki drożdżowe! Cukier i masło dodają słodyczy i bogatego smaku, a jajka sprawiają, że ciasto jest puszyste. Na koniec, trochę wódki dla ekstra chrupkości i oczywiście olej rzepakowy do smażenia. Przepis prosty, a efekt niesamowity!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 240 g
- Masło - 120 g
- Wódka - 50 ml
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.
- Do miski przesiej mąkę pszenną, wbij jajko i dodaj roztopione masło.
- Wlej zaczyn drożdżowy i kieliszek wódki, dodaj cukier i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 cm.
- Szklanką wytnij koła, a w nich mniejszym kieliszkiem wytnij jeszcze jedno koło.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni C.
- Przez cały czas smażenia oponek pilnuj temperatury termometrem cukierniczym.
- Smaż oponki partiami z dwóch stron, aż będą rumiane.
- Wystudzone oponki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Oponki drożdżowe to słodki wypiek domowy zawierający dużą ilość cukru. Oponki mają niski indeks glikemiczny i podnoszą szybko poziom cukru we krwi. Oponki nie są dobrym pomysłem dla osób mających podwyższony poziom trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny