Oponki bez sera
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Masło, cukier i jajko to podstawa tego przepisu na oponki bez sera. Do tego mąka pszenna, proszek do pieczenia i odrobina mleka, by połączyć wszystko w jednolitą masę. Na koniec smażymy oponki na gorącym oleju rzepakowym, aż będą pięknie złociste, a po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
- Cukier - 30 g
- Cukier wanilinowy - 10 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Cukier puder - 50 g (do posypania)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, wałek, miska, szklanka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajko, dodaj pocięte na kawałki masło, mąkę oraz mleko.
- Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie dodaj resztę składników (poza olejem i cukrem pudrem) i zagnieć jednolite ciasto.
- Blat posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
- Z ciasta wytnij okręgi z dziurką.
- W rondelku rozgrzej olej i smaż w nim partiami oponki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
- Usmażone oponki wyciągnij z tłuszczu i ułóż je na kratce, aby spłynął z nich nadmiar tłuszczu.
- Oponki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Oponki bez sera to doskonała propozycja na smaczny deser. Oponki smażone są w głębokim tłuszczu, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny