Opieńki marynowane
Opublikowano: 01.10.2021 r.
Opieńki, cebula i cukier – to trio wystarczy, by stworzyć domowe opieńki marynowane, które kuszą aromatem i smakiem. Zdradzimy krok po kroku, jak przygotować te grzybki, które będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Prosty przepis, a efekt zachwyci każdego smakosza!
Składniki dla 20 porcji:
- Opieńki - 1000 g
- Cebula - 200 g
- Cukier - 18 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, chrzan świeży
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, metalowe sito, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Umyj grzyby i odetnij nóżki.
- Ugotuj grzyby przez 20 minut w wodzie, dodaj do niej łyżeczkę soli oraz sok z połowy cytryny.
- Grzyby wylać na sitko i przepłukać je wodą.
- Obierz cebulę, umyj i pokrój w plastry.
- Słoiki napełnij grzybami i plastrami cebuli. Dodaj też kilka ziaren ziela angielskiego, liścia laurowego, trochę świeżego chrzanu i gorczycy.
- W garnku zagotuj szklankę wody, dodaj 2/3 szklanki octu, cukier i łyżeczkę soli.
- Gorącą zalewą zalej słoiki - wszystko ma być zalane tak, by przykryć grzyby.
- Zakręć dobrze słoiki.
- W dużym garnku wyłóż na dnie ściereczkę i ustaw w odstępach słoiki. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików i gotuj 50 minut.
- Wyjmij słoiki i postaw do góry dnem.
- Grzyby można jeść 3 dni po zrobieniu.
Komentarz dietetyka
Grzyby marynowane to bardzo niskokaloryczna przekąska. Idealnie dla osób, które zwracają uwagę na kaloryczność posiłków.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości