Omurice
Opublikowano: 15.02.2023 r.
Piersi kurczaka, papryka czerwona, jajka i sos sojowy to kluczowe składniki omurice, popularnego dania z Japonii. Delikatny kurczak, soczysta papryka i aromatyczny sos sojowy spotykają się z idealnie usmażonymi jajkami, tworząc wyjątkową kombinację smaków. To proste, ale pełne smaku danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż parboiled - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Cebula dymka - 40 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Pieczarki - 65 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż do miękkości wg instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej połowę oliwy na patelni.
- Pokrój w małą kostkę umyte mięso.
- Na oliwie smaż mięso z dodatkiem soli na złoty kolor.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj pokrojoną w małe paski paprykę, cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w pół plastry.
- Smaż wszystko z odrobiną soli do zmięknięcia i lekkiego zarumienienia.
- Do podsmażonego mięsa oraz warzyw dodaj odcedzony ryż, oraz sos sojowy. Dopraw też pieprzem, wymieszaj i smaż przez minutę.
- Na drugiej, dużej patelni rozgrzej resztę oliwy.
- Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem.
- Wlej jajka na gorącą patelnię z oliwą, odczekaj, aż się lekko zetnie (z wierzchu nadal pozostaje nieścięte jajko). Podważ ścięty omlet i przechyl patelnię, by nieścięte jajko spłynęło po podważoną część.
- Na omlet wyłóż równomiernie nadzienie z ryżu, kurczaka i warzyw.
- Omlet złóż na pół (tworząc półokrąg).
- Omlet przełóż na talerz i podawaj.
Komentarz dietetyka
To danie jest pełnowartościowe. Zawiera białko, węglowodany oraz tłuszcz. Nie ma tutaj glutenu, więc to dobra propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości