Omułki
Opublikowano: 12.05.2022 r.
Omułki, cebula, pomidory w puszce, oliwa z oliwek i białe wytrawne wino to kluczowe składniki tego przepisu. Omułki gotowane w białym winie z dodatkiem cebuli i pomidorów, serwowane z chrupiącym chlebem żytni razowym i świeżą natką pietruszki, gwarantują smaczne połączenie prostoty i intensywnego smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Omułki - 1200 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pomidory w puszce - 500 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Wino białe wytrawne - 200 ml
- Chleb żytni razowy - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś przez 2-3 minuty.
- Dodaj omułki, wlej wino i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na wierzch.
- Omułki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Omułki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Omułki zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Omułki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny