Omlet ze szpinakiem
Opublikowano: 11.05.2021 r.
Jajka, szpinak, ser gouda, czosnek i masło klarowane – to główne składniki omletu ze szpinakiem, który jest łatwy do zrobienia, a do tego pyszny. Idealny na szybkie śniadanie czy lekką kolację, ten omlet zachwyci Cię prostotą i smakiem.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Szpinak - 25 g (1 garść)
- Ser gouda - 20 g (W kostce)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek czosnku)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Mleko 2% - 50 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, rózga, praska do czosnku, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce.
- Do miski wbij jajka. Następnie dodaj do nich mleko oraz pieprz i sól do smaku. Dobrze roztrzep jajka. Dodaj ser i wymieszaj.
- Szpinak opłucz, osusz i porwij na mniej kawałki.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Wrzuć szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez chwilę, aż szpinak zwiędnie.
- Masę jajeczną przelej na patelnie i szybko wymieszaj ze szpinakiem. .
- Patelnię przykryj i smaż omlet przez ok. 4-6 min (omlet będzie gotowy, gdy spód się zarumieni, a góra zetnie)