Omlet z truskawkami

Opublikowano: 24.07.2021 r.
Jajka, truskawki i odrobina cukru to główne składniki tego pysznego omletu, który przygotujesz w mgnieniu oka. Urozmaicony mąką pszenną i delikatnym aromatem oliwy z oliwek, tworzy perfekcyjne połączenie smaków. Ten omlet z truskawkami to fantastyczny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie czy deser.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Truskawki - 100 g
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 550 - 18 g (1,5 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 2 ml (0,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, miska, szpatułka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka wymieszaj z mąką, a białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli.
- 1/3 truskawek pokrój w drobną kostkę, a resztę w plasterki.
- Delikatnie wymieszaj białka z masą z żółtkami i dodaj truskawki pokrojone w kostkę.
- Patelnię lekko posmaruj oliwą i rozgrzej.
- Usmaż 1 duży omlet z truskawkami lub 2 mniejsze, tak jak na zdjęciu (mniejsze łatwiej się obraca). Omlet smażymy około 2 minut z każdej strony.
- Podawaj go posypany z resztą truskawek.
Komentarz dietetyka
Możesz obniżyć indeks glikemiczny omletu zamieniając cukier na słodzik, a jasną mąkę na razową.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny