Omlet z szynką i serem
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Jajka, szynka kanapkowa i ser żółty to podstawowe składniki rewelacyjnego omleta z szynką i serem. To pyszne i sycące danie, które przygotujesz w kilka chwil. Omlet jest idealny na śniadanie, ale sprawdzi się też jako lekki obiad lub kolacja. Dodaj do tego posiekaną cebulę i świeży koperek, a całość usmaż na klarowanym maśle.
Składniki dla 3 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Szynka kanapkowa - 200 g
- Ser żółty - 200 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Masło klarowane - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Szynkę pokrój w paski.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Do miski wbij jajka, dodaj 6 łyżek wody i ubij.
- Dopraw jajka solą i pieprzem, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Dodaj szynkę i podsmaż chwilę.
- Wlej jajka i wymieszaj z resztą składników.
- Zmniejsz ogień i smaż przez 5-6 minut.
- Posyp omlet serem i koprem, przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 3-4 minuty.
Komentarz dietetyka
Omlet z szynką i serem to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Omlet jest także źródłem dużej ilość składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Omlet jest nisko kaloryczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny