Omlet z szynką
Opublikowano: 28.07.2021 r.
Jajka, szynka wiejska, tarty parmezan i szczypiorek - oto składniki, które sprawią, że omlet z szynką będzie absolutnie przepyszny! Delikatne jajka połączone ze smaczną szynką, aromatycznym parmezanem i świeżym szczypiorkiem tworzą idealne śniadanie, które jest zarówno proste, jak i sycące.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Szynka wiejska - 40 g (2 palsterki)
- Ser parmezan - 40 g (2 łyżki tartego)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Mleko 2% - 40 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
- Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią masę jajeczną. Na wierzch poukładaj posiekaną szynkę i starty parmezan.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
- Gotowy omlet posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na pyszny i odżywczy posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny