Omlet z serem
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Jajka, mleko i plasterki sera gouda to najważniejsze składniki omletu z serem, który jest prostym i pysznym daniem na śniadanie lub szybki lunch. Dodaj jeszcze posiekany szczypiorek, aby wzbogacić smak i nadać świeżości. Idealny przepis dla tych, którzy cenią sobie szybkie i smaczne posiłki.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 40 ml (2 łyżki)
- Ser gouda - 50 g (2 plastry)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
- Do miski zetrzyj tarty ser i wymieszaj dokładnie.
- Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią masę jajeczną z serem.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
- Gotowy omlet posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe o dużej zawartości białka, jednak dobrze jest połączyć je z warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny