Omlet z rukolą
Opublikowano: 04.05.2022 r.
Jajka, mozzarella light, rukola i szynka z kurczaka to kluczowe składniki, które łączą się w pysznym omlecie pełnym smaku. W tym przepisie aromatyczne pomidory koktajlowe i czerwona cebula dodają świeżości i koloru, tworząc idealne danie na szybkie, ale pożywne śniadanie lub kolację.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Rukola - 50 g
- Ser mozzarella light - 62 g
- Szynka z piersi kurczaka - 50 g
- Cebula czerwona - 30 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Olej wlej na patelnię.
- Pokrój wędlinę z piersi kurczaka w kostkę i zarumień na patelni.
- Posiekaj drobno cebulę i dodaj do wędliny. Podsmaż na złoty kolor.
- Umyte pomidorki przekrój na pół.
- Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem z przyprawami.
- Dodaj do jajek rukolę i wymieszaj.
- Wędlinę i cebulę zalej jajkami z rukolą. Ułóż na wierzchu pokrojone pomidorki.
- Przykryj patelnię przykrywką i smaż przez kilka chwil, by masa się lekko ścięła.
- Gdy to będzie możliwe, przekręć omlet na drugą stronę.
- Od razu posyp omlet startym na tarce serem.
- Smaż omlet pod przykryciem do rozpuszczenia sera.
- Smacznego.
Komentarz dietetyka
Omlet z rukolą jest dietetyczny, nie zawiera mąki i jest niskokaloryczny. Ma także niewielką ilość węglowodanów. Rukola to dobre źródło antyoksydantów. Jest bardzo bogata w witaminę K oraz A.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości