Omlet z pomidorami i cebulą
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Omlet z pomidorami i cebulą to puszysty, biszkoptowy omlet, który świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie. Najlepiej podawać go z dodatkowymi warzywami.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Pomidor - 80 g (0,5 sztuki)
- Cebula - 50 g (0,5 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę i pomidora pokrój w kostkę.
- Na oliwie podsmaż cebulę i zdejmij ją z patelni.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich żółtka oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Jajka wylej na patelnie i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Gdy omlet będzie prawie ścięty wyłóż na wierzch cebulę i pomidora i jeszcze chwilę smaż.
- Na koniec omlet złóż na pół, dodatkami do środka.
Komentarz dietetyka
Omlet z pomidorami i cebulą to dobry pomysł na pożywne śniadanie, dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny