Omlet z pomidorami
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Jajka, pomidory koktajlowe oraz ser gouda to gwiazdy tego przepisu na omlet. Potrzebujesz także cebuli, papryki czerwonej, garści świeżego szpinaku i dodatku masła oraz oliwy z oliwek. To połączenie sprawi, że Twój omlet będzie pełen smaku i idealnie udekorowany kolorowymi warzywami.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Papryka czerwona - 110 g (1/2 sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała cebula)
- Pomidory koktajlowe - 140 g (7 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Ser gouda - 50 g (W kostce)
- Szpinak - 25 g (1 garść)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, patelnia, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Paprykę opłucz i osusz. Pół papryki pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
- Pomidory koktajlowe opłucz i przekrój na pół.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Szpinak opłucz.
- Jajka umieść w misce i dobrze roztrzep. Następnie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj starty ser i całość wymieszaj.
- Na patelnię wlej oliwę i po chwili dodaj masło. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i przysmażaj ją do zeszklenia (ok. 3-4 min). Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj paprykę i smaż ją ok. 5 minut. Następnie dodaj szpinak i przysmażaj go do zwiędnięcia liści.
- Do przysmażonej mieszanki warzyw wlej jajka z serem. Na górze umieść pomidory. Przykryj patelnie i duś pod przykryciem do ścięcia omletu.
- Gotowy omlet przenieś na talerz.