Omlet z pieczarkami
Opublikowano: 29.07.2021 r.
Jajka, pieczarki i mleko to klucz do pysznego omletu z pieczarkami. W tym przepisie te turbo składniki stworzą coś naprawdę smakowitego. Nie zapomnij dorzucić trochę natki pietruszki, bo ona też robi swoje. Razem tworzą idealne śniadanie, które podbije Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Pieczarki - 60 g (3 szt)
- Mleko 2% - 40 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
- Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią masę jajeczną. Na wierzch poukładaj pokrojone w plastry. pieczarki.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
- Gotowy omlet posyp posiekaną natką.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe i pełne białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny