Omlet z parówką
Opublikowano: 11.12.2021 r.
Jajka, parówki, cebula i ser mozzarella – to główne składniki omletu, który zrobisz w mig i na pewno zasmakuje każdemu domownikowi. Prosty przepis, który nie wymaga wiele czasu ani specjalnych umiejętności, idealny na szybkie śniadanie czy kolację. Szczególnie dobrze smakuje z chrupiącą grzanką lub świeżymi warzywami.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Parówki - 90 g (3 parówki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Ser Mozzarella - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w kostkę, a parówki w plasterki.
- Jajka rozbij i wlej do miski. Dodaj odrobinę wody, tarty ser mozzarella oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj parówki i smaż dalej, aż się zarumienią.
- Całość zalej przygotowanymi jajkami z serem.
- Smaż na małym ogniu.
- Po 3 minutach przewróć omlet na drugą stronę.
- Trzymaj na patelni jeszcze 2 minuty.
Komentarz dietetyka
Do wykonania posiłku warto wybrać parówki dobrej jakości z dużą zawartością mięsa w składzie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk