Omlet z mlekiem i boczkiem
Opublikowano: 02.12.2021 r.
Jajka, boczek i mleko to trio, które tworzy ten aromatyczny omlet. Dodajmy do tego kawałek serka żółtego, który delikatnie się roztopi, oraz cebulę dla dodatkowego smaku. Pomidory koktajlowe i świeża natka pietruszki dodają odrobiny świeżości i chrupkości. Całość smażona na klarowanym maśle – pyszny start dnia!
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Ser żółty - 30 g
- Masło klarowane - 10 g
- Mleko 3,2% - 30 ml
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Cebula - 40 g (1 mała sztuka)
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Natka pietruszki - 10 g (1 mały pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Pokrój w kostkę boczek i podsmaż razem z cebulą.
- W misce ubij jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
- Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do jajek.
- Przelej masę jajeczną na patelnię, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i smaż pod przykryciem, aż omlet się zetnie.
- Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Omlet z mlekiem i boczkiem to doskonałe źródło białka w diecie. Omlet zawiera także wiele cennych składników mineralnych takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz wapń. Omlet jest dość kaloryczny, jednak śniadanie powinno być syte.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny