Omlet z łososiem

Opublikowano: 26.01.2025 r.
Jajka, wędzony łosoś, szpinak i suszone pomidory to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten omlet jest wyjątkowy na pierwszy kęs. Dodaj trochę sera feta dla kremowej konsystencji i masło klarowane do smażenia, a uzyskasz idealne śniadanie lub brunch.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Łosoś wędzony - 100 g (1 większe opakowanie)
- Szpinak - 100 g
- Suszone pomidory w oleju - 50 g
- Ser Feta - 50 g
- Masło klarowane - 10 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 20 g (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Wbij jajka do miski, wlej dwie łyżki wody i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj na patelnię czosnek i smaż przez około 3 minuty.
- Wlej jajka na patelnię.
- Łososia wędzonego umieść na jajkach i smaż przez 6 minut pod przykryciem.
- Pokrój suszone pomidory w kostkę.
- Pokrusz ser feta.
- Na omlet wyłóż pomidory suszone, pestki słonecznika i ser feta.
Komentarz dietetyka
Omlet z łososiem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Omlet jest także źródłem kwasów omega 3 i sporej ilości błonnika pokarmowego. Omlet jest syty i świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny