Omlet z kurkami
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Z jajek, świeżych kurek i masła przygotujesz aromatyczny omlet, którego smak podkreśli dodatek świeżego koperku. Dodaj do tego soczystego pomidora oraz cebulę i masz idealne danie na śniadanie lub lekki obiad. Ten omlet to połączenie prostoty z nutką wyrafinowania, która sprawi, że każdy kęs będzie przyjemnością.
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Kurki świeże - 350 g
- Koperek ogrodowy świeży - 12 g (3 łyżeczki)
- Pomidor - 170 g (1 pomidor)
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Śmietana 12% - 50 g
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kurki oczyść i umyj.
- Zagotuj w garnku wodę, blanszuj je około 5 minut, a następnie odcedź.
- Cebulę pokrój w kostkę, a kurki podziel na mniejsze części.
- Rozgrzej masło na patelni i podsmaż składniki.
- Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, koperek, śmietanę 12% i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż sos zgęstnieje.
- Gotowy odstaw na bok.
- Wbij jajka do miski.
- Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj składniki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Patelnie z farszem ponownie rozgrzej i wlej do niej jajka.
- Czekaj, aż się zetną.
- Następnie przewróć omlet na drugą stronę i piecz jeszcze 3 minut na małym ogniu.
Komentarz dietetyka
Omlet z kurkami składa się z produktów o wysokiej wartości odżywczej. Dodatkowo posiada niski IG, dzięki czemu jest idealny dla diabetyków.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk