Omlet z kiełbasą
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Kiełbasa domowa, jajka i cebula – to klucz do pysznego omleta z kiełbasą, idealnego na sycące śniadanie. Złocista cebulka i soczyste kawałki kiełbasy, zesmażone na oliwie z oliwek, świetnie komponują się z delikatnym, puszystym jajkiem. Całość przypieczona na patelni to smakowity posiłek, który szybko postawi cię na nogi.
Składniki dla 1 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Kiełbasa domowa - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 50 g
- Przyprawy - zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wbij jajka i dopraw je ziołami prowansalskimi. Dokładnie rozmieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wylej na nią masę jajeczną.
- Omlet smaż do ścięcia się jajek, następnie przewróć na drugą stronę.
- Na osobnej patelni podsmaż posiekaną w plasterki kiełbasę i cebulę.
- Omlet podawaj z cebulą i kiełbasą.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny