Omlet z kaszy manny
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Kasza manna, jajka i mleko – to one grają główną rolę w naszym przepisie na puszysty omlet. Ten prosty i szybki do wykonania przepis sprawi, że z łatwością przygotujesz pyszne i pożywne śniadanie. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się ciepłym, aromatycznym omletem, który rozpieści Twoje podniebienie.
Składniki dla 1 porcji:
- Kasza manna - 100 g (10 łyżek)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 90 ml (9 łyżek)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę manną zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Kasza powinna wchłonąć płyn.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cynamonem, a białka ubijamy na gęstą pianę.
- Żółtka dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy. Na koniec całość łączymy z ubitą pianą.
- Masę wlewamy na rozgrzany olej na patelni. Obsmażamy go z dwóch stron na rumiany kolor.
- Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Omlet posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk