Omlet z jabłkiem
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Jajka, płatki owsiane, soczyste jabłka i gorzka czekolada - oto najważniejsze składniki omletu, który jest nie tylko sycący, ale też pyszny. A do tego odrobina oleju kokosowego i ksylitolu dla zdrowego wsparcia słodyczy oraz mleko, żeby danie miało idealną konsystencję. Po prostu poezja na talerzu!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Płatki owsiane - 150 g
- Jabłko - 200 g (2 małe sztuki)
- Czekolada gorzka - 100 g
- Olej kokosowy - 40 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g
- Mleko 3,2% - 100 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.
- Do miski wsyp płatki owsiane i wlej mleko, dodaj ksylitol, zblenduj.
- Posiekaj czekoladę i dodaj do masy jajecznej razem z jabłkami i cynamonem, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wlej masę na omlet.
- Smaż przez 5-6 minut na wolnym ogniu z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Omlet z jabłkiem to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Pyszny omlet sprawdzi się jako deser, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Omlet zawiera dużo składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny