Omlet z cukinią

Opublikowano: 25.11.2021 r.
Jajka, cukinia i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić smacznego omleta z cukinią. W przepisie znajdziesz idealne proporcje tych składników, które razem tworzą prostą, ale zaskakująco pyszną kombinację. To szybkie danie na śniadanie, które urzeka swoim smakiem i prostotą.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Cukinia - 70 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do głębokiego talerze i roztrzep widelcem z dodatkiem przypraw.
- Cukinię zetrzyj na tarce razem ze skórką i odciśnij nadmiar wody. Dodaj do masy jajecznej.
- Jajka wylej na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż na średnim ogniu pod przykryciem.
- Gdy wierzch zacznie się ścinać przewróć na drugą stronę i dopiecz.
Komentarz dietetyka
Omlet z cukinią to niskokaloryczne, ale sycące i bogatobiałkowe śniadanie. Ma niski indeks glikemiczny. Dobrze sprawdzi się u osób na dietach odchudzających oraz z cukrzycą, czy insulinoopornością.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk